Під час останніх виборів до Державної думи Російської Федерації, де – факто, відбулась анексія окремих районів Донецької і Луганської областей окупованих Росією. Після масової російської паспортизації мешканців ОРДЛО, перед Україною повстав серйозний виклик, на який, нажаль, не реагує українська влада.

В законах про “територіальний устрій ДНР і ЛНР” ми можемо прочитати про плани агресора щодо окупації всієї території Донецької та Луганської областей. Представники незаконних збройних формувань, які отримали російське громадянство, рано чи пізно будуть використані Кремлем, як витратний матеріал для агресії Росії проти України. Реалізація цього сценарію дозволить Росії виправдати свою військову агресію захистом її громадян, які проживають в ОРДЛО. Для недопущення реалізації цього небезпечного сценарію, президент України Володимир Зеленський повинен звернутися до президента Росії Володимира Путіна з пропозицією про розміщення миротворців ООН на лінії розмежування між Україною та ОРДЛО. Зважаючи на геополітичні реалії, в яких опинилась наша країна, ця ініціатива дозволила би Україні заморозити конфлікт на Донбасі та виграти час для зміцнення її обороноздатності.

Відомий американський аналітичний центр, який досліджує питання безпеки та зовнішньої політики – CENTER FOR STRATEGIC INTERNATIONAL STUDIES, 8 вересня представив дослідження, написане Марком Канчіаном про майбутнє розширення НАТО. В цьому досліджені головний акцент був сфокусований на вимогах до збройних сил і необхідних витратах для зміцнення США та їх союзників по НАТО.

Також автори цього дослідження проаналізували можливість приєднання до НАТО України, Грузії, Боснії і Герцеговини, Фінляндії та Швеції. З точки зору авторів цієї аналітичної доповіді, збройні сили Російської Федерації під час повномасштабної військової агресії проти нашої країни зможуть захопити лівобережну Україну, взявши в кільце українських військових, які будуть намагатися захищати Харків та інші великі міста. Удари ж НАТО по збройних силах Росії не зупинять їхнє просування вглиб території України.

Марк Канчіан вважає, що належні умови для контратаки НАТО вдасться створити тільки через три місяці агресії нашого північного сусіда. У відповідь же на контратаку НАТО, Росія застосує тактичну ядерну зброю.

Для зміцнення безпеки України, як вважають автори цієї доповіді, знадобиться постійне розміщення трьох бригад (одна – США, дві НАТО), дислокація однієї бригади ППО та наявність інструкторів і командного складу (250 людей), дві ескадрильї військово – повітряних сил США та одна НАТО. На всі ці потреби для зміцнення обороноздатності України необхідно 27 мільярдів доларів.

Щодо окремих районів Донецької та Луганської областей окупованих Росією, то з точки зору американських експертів які написали цю аналітичну доповідь, для встановлення контролю над ОРДЛО і повернення цих територій до складу України, потрібно витратити на підтримку миру за 5 років 98 мільярдів доларів та ще 130 мільярдів на контр – повстанські і антитерористичні операції. Прочитавши цю доповідь, українці повинні, нарешті, позбутися ілюзій про вступ України до НАТО та реінтеграцію ОРДЛО до складу України.

Російська Федерація ніколи не допустить вступу України до НАТО, так само як і США, які не допустили розміщення ядерних ракет на Кубі. Тому Україні для захисту її національних інтересів найбільше підходить нейтральний статус, який за згоди Росії, щодо припинення агресії проти нашої країни, дозволив би сконцентруватись Україні на внутрішньому розвитку.

Звичайно, що не можна заперечити те як підступно Росія скориставшись нашою слабкістю, влаштувала військову агресію проти нашої країни. Але також не можна забувати і про те, що адміністрація Обами та європейські політики, здійснюючи тиск на Януковича задля того щоб він погодився на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, чудово розуміли, що наша країна не стане ані членом ЄС, ані членом НАТО. Фактично, як Росія так і США з ЄС цинічно використали Україну в своїх геополітичних інтересах.

Кремлівські ідеологи зараз перебувають в ейфорії від зовнішньополітичних рішень адміністрації Байдена. З їхньої точки зору, ілюзії американських політиків щодо перетворення Росії на союзника США по стримуванню Китаю, дозволяють РФ збільшувати можливості для геополітичних маневрів. Російські провладні експерти вважають, що геополітичне протистояння між США та Китаєм призведе до трансатлантичного розколу та збільшення впливу Росії на Західну Європу. Китай, на відміну від Росії, не прагне зруйнувати ЄС та НАТО, тож європейці не розуміють навіщо їм жертвувати своїми економічними інтересами йдучи на конфлікт з Піднебесною заради США.

Китай, який є для США найбільшим економічним конкурентом, не прагне експортувати свою політичну модель до інших країн. Зараз Китай сконцентрований на розвитку внутрішнього ринку, імпортозаміщенні, зменшенню залежності від зовнішньої торгівлі та збільшенню платоспроможності населення. Китайські політики впевненні в тому, що внутрішня стійкість Піднебесної дозволить їй як мінімум не програти в геополітичному протистоянні з США.

Французьки експерти почали останнім часом дедалі більше писати і казати про те, що у ЄС з’явився новий геополітичний конкурент Великобританія та країни Британської Співдружності. І якщо раніше США були арбітром в конфліктах між своїми євроатлантичними партнерами Великобританією, Францією та Німеччиною, то зараз для американського політичного істеблішменту на першому місці є стримування Китаю. Наслідком такої зовнішньої політики стане зближення Німеччини і Франції, наших партнерів по “нормандському формату” з Російською Федерацією. Україна, фактично, щоб нам не казали українські політики, які лише орієнтуються на соціологічні опитування та роблять заяви для збільшення свого рейтингу, залишається сам на сам з імперіалістичною Росією, залишаючись на периферії національних інтересів, як США так і ЄС.

Лише стрімкий економічний розвиток дозволить всередині нашої країни забезпечити соціальну та політичну стабільність, яка стане запобіжником від повномасштабної військової агресії Росії. Громадянам України вже варто, нарешті, зрозуміти, що як Росію, так і США з ЄС, наша країна цікавить, перш за все, як буфер між Сходом та Заходом.

Популярные статьи сейчас

В The Times объяснили, какой катастрофой обернется для Запада падение Украины

Россия нанесла колоссальные разрушения Бурштынской и Ладыжинской ТЭС, - ДТЭК

Вместо доллара: Нацбанк рассматривает вариант привязки гривны к евро

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

Показать еще

Дуже показовим прикладом для України є Фінляндія, якій нейтральний статус не завадив спочатку за рахунок виграшу часу, досягнути економічного успіху, а потім після розпаду Радянського Союзу вступити до ЄС 1 січня 1995 року.я”, підігруючи Путіну та російським пропагандистам, які дегуманізують нас, створюючи образ зовнішнього ворога для виправдання можливої повномасштабної агресії проти нашої країни. Або українці зроблять раціональний вибір, обравши нейтральний статус, який найбільше для даного періоду часу відповідає геополітичним реаліям в яких опинилась Україна. Вибір за вами українці!