В цьому жорстокому світі, за нинішніх геополітичних реалій, дуже важливо знати та розуміти інтереси супердержав щодо України.

Наприклад, провідні китайські аналітики вважають, що Україна знаходиться в надзвичайно вигідному географічному розташуванні так само як і Швейцарія, яка з 19 століття перебувала в середній смузі між Францією, Німеччиною, Італією та Австро – Угорщиною. З точки зору китайських експертів, Україна не перетворила свою географічну перевагу на національний добробут ставши пішаком, яким можуть жертвувати заради своїх інтересів геополітичні гравці.

Україна має родючі землі на тисячі кілометрів та передову військову промисловість, яка дісталась нашій країні від Радянського Союзу. Також, як вважають китайці, Україна має велику кількість населення з достатньо високим рівнем освіти та зручне розташування від моря до моря. Китайські експерти впевнені, що Україна, зважаючи на її потенціал, могла би стати регіональним лідером, але із – за втрати суб’єктності вона стала найбільшою “проблемною країною” у Східній Європі з млявою економікою та неорганізованою державою.

Китайці вбачають найбільшу загрозу для України в тому, що українці дотепер не сформували єдиної суб’єктної ідентичності. Українці зі Східної України прагнуть до союзу з Росією, а українці з Західної України прагнуть вступу України до ЄС. Однак, з точки зору аналітиків з Піднебесної, ані Росія, ані ЄС не зацікавлені в успіху України.

Політична еліта в США, побоюючись що Україна стане членом Євразійського Союзу, намагалися підштовхнути нашу країну до вступу в ЄС, який протягом останніх років продовжує відчувати внутрішні проблеми, що впливають на зменшення його геополітичної сили. Щодо нового “плану Маршалла” для України то ЄС, як вважають китайські експерти, відмовляється демонструвати щедрість по відношенню до нашої країни.

Жоден геополітичний гравець не маючи конкретної стратегії щодо нашої країни, не зумів стати домінуючою силою в Україні. Прорахунки супердержав призвели до того, що ситуація в Україні вийшла з під – контролю. Фактично, Україна стала “геополітичним бліндажем” за рахунок якого між собою змагаються геополітичні гравці.

Тож китайські інтелектуали впевнені, що вилікувати “українську хворобу” можна лише коли українці перестануть обирати між Сходом і Заходом, зрозумівши нарешті, що шлях до успіху завжди починається зі зміцнення незалежності та суб’єктності.

Для ЄС та США, на жаль, навіть не зважаючи на те що українці віддавали свої життя за західні демократичні цінності, Україна є менш важливою за Росію. Західні еліти прагнуть того, щоб Росія у глобальному геополітичному протистоянні колективного Заходу з Китаєм, не стала союзником Піднебесної. Оскільки союз з Росією дозволив би Китаю посилити свою міжнародну позицію за рахунок російських ресурсів та воєнних технологій.

В США останнім часом дуже активно американські інтелектуали почали обговорювати недоцільність посилення санкцій проти Росії. Наприклад, відомий американський експерт Чарльз Купчан для журналу по міжнародних відносинах – Foreign Affairs написав статтю під назвою The Right Way to Split China and Russia. В своїй статті він солідаризується з позицією Джо Байдена щодо завершення будівництва ‘’Північного потоку – 2”, бо начебто, з його точки зору, це призведе до торговельної залежності Росії від Європи.

США та ЄС зацікавлені в зменшенні економічної залежності Росії від Китаю. Чарльз Купчан вважає, що Адміністрації Байдена потрібно здійснювати тиск на своїх демократичних союзників для того, щоб вони шукали точки дотику з Москвою в питаннях які стосуються стратегічної стабільності та зміни клімату. В його статті ми також можемо прочитати про те, що США повинні допомогти Росії диверсифікувати економіку для того, щоб вона більше не залежала від викопного палива. Для зближення з Російською Федерацією, з точки зору Чарльза Купчана, США потрібно допомогти Росії перейти до економіки знань, поділившись з нею технологіями необхідними їй для переходу до більш диверсифікованої зеленої економіки.

Українцям вже потрібно, нарешті, зняти “рожеві окуляри” зрозумівши, що для США наша країна не є головним пріоритетом їхньої зовнішньої політики. Якби Володимир Путін погодився з пропозицією американців щодо спільної геополітичної протидії по відношенню до Китаю, то США неодмінно би поступилися національними інтересами України задля зближення з Росією.

Звичайно, що також не можна оминути увагою абсолютно нереалістичну ідею багатьох українських інтелектуалів про створення Балто – Чорноморського союзу. Останнім часом все більше польських експертів впевненні в тому, що концепція “немає вільної Польщі без вільної України” втратила свою актуальність, оскільки Польща вже стала членом НАТО та ЄС. Захист свого суверенітету та незалежності поляки пов’язують перш за все з безпековою парасолькою збройних сил США. Україна, же в її нинішньому стані, для Польщі є “бідним родичем” з яким їй невигідно створювати Балто – Чорноморський союз.

Нейтральний статус, фактично, є єдиною можливістю для України по виходу з скрутного становища в якому опинилась наша країна. Україні, врешті – решт, потрібно перестати бути “геополітичним пішаком” якого розмінюють супердержави. Представники української політичної еліти повинні чітко заявити на міжнародному рівні, що Україна не буде, ані інструментом Росії направленим проти Заходу, ані інструментом Заходу направленим проти Росії.

Популярные статьи сейчас

Пентагон обнародовал "миллиардный" пакет помощи: Украина получит ракеты ПВО, РСЗО, бронетехнику и не только

Укрэнерго вводит новые ограничения потребления электроэнергии

АЗС скорректировали стоимость бензина, дизеля и автогаза: новые цены

В Госдепе назвали возможную стратегию победы Украины

Показать еще

Хоча, можливо, більшості українців не потрібна суб’єктна Україна та її власна геополітична гра. Навіщо це все, коли 24 серпня в небі над Києвом можна буде побачити “небесний гопак”.