Сьогодні багато ревних патріотів перебувають у стані приємного очікування прорахунків проросійської «зеленої» влади, відверто розраховуючи на повернення маятника у зворотному напрямку і повернення собі стратегічної ініціативи. Зеленського насправді є за що критикувати. Тільки маятник не просто не повернеться до націонал-демократів, він продовжить рухатись у напрямку Бойка та Медведчука.

Прихильники старої доброї національної ідеї ніяк не можуть зрозуміти, що Володимиру Зеленському вдалося переконати більшість громадян України у кількох важливих речах. Передусім у тому, що людей надурили, і зробили це націоналісти, які не виконали обіцянок 2014 року. Націоналісти підтримували вогонь війни для того, аби на ній наживатися. Націоналісти можуть домовлятися з ворогом для знищення своїх же (Іловайськ та Дебальцево). Націоналісти та брехня – це тотожні поняття.

Це все було у 2019 році. Але у 2021 році «патріоти» не зупиняються і продовжують вперто брехати допомагаючи єрмакам, гетманцевим та радуцьким дурити народ. Мабуть, це неописаний феномен української політики – використовувати тупу брехню політичних опонентів, для того, аби дурити.

Комітет із питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на чолі з Михайлом Радуцьком наприкінці червня схвалив на засіданні законопроект №5596 «Про легалізацію медичного канабісу». Повна назва проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності».

Під легалізацією розуміється виключення медичного канабісу з реєстру наркотичних речовин, а також допущення обігу лікарських конопель, продуктів їх переробки та вироблених із них ліків у науковій та науково-технічній діяльності, у медичній практиці – за умови забезпечення контролю на всіх етапах. Відпуск лікарських засобів, виготовлених із лікарських конопель, пропонується винятково за призначенням лікаря. Принаймні так декларується.

Благородна та гуманна ініціатива не могла залишити байдужою табір «правильних» патріотів. Без перебільшення обличчям просування канабісу в Україні стала прихильниця «сивочолого» Яніна Соколова. Яніна у себе на сторінці розмістила допис, у якому, намагалася пробудити сучасне мислення у прихильників проекту «Армія, Мова, Віра». «Для українців з архаїчним типом мислення ще раз наголошую. СУТО в медичних цілях» – відзначила випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, агітуючи за марихуану.

Очікувано не залишився осторонь інформаційної кампанії духовний наставник пастви «справжнього» предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який заявив, що легалізація канабісу в Україні можлива лише у випадку вживання його у медичних цілях, на користь здоров’ю людини.

Проте Верховна України проігнорувала і схвальний висновок профільного комітету ВРУ і ініціативу «патріотів». З’ясувалося, що за турботою про хворих на рак, які страждають на больовий синдром насправді приховувалося банальне лобіювання промислового вирощування конопель в Україні – медичної марихуани та рекреаційної марихуани. Медична від рекрааційної відрізняються співвідношенням тетрагідроканабінолу (ТГК) та каннабідіолу (КБД). Рекреаційна марихуана, зазвичай, містить більше ТГК, ніж лікарські препарати, в яких ТГК та КБД присутні в різних співвідношеннях.

Насправді для забезпечення доступу хворих до потрібних їм ліків на основі медичної марихуани додатковий закон не потрібен. Це можна зробити підзаконними актами, які дозволятимуть централізовану закупівлю препаратів медичного канабісу.

Важливо також розуміти, що дозвіл на вирощування медичної марихуани зовсім не означає виробництво власних ліків та забезпечення ними пацієнтів. Швидше за все, у разі прийняття поки відхиленого закону, ситуація буде аналогічною з препаратами крові – коли уряд звітуватиме про зростання їх експорту, соціальна реклама буде переконувати пересічних у почесності донорської справи, а пацієнти в Україні докладатимуть надзусиль і витрачати дуже великі кошти, аби придбати потрібний флакон для себе чи родичів. Тобто вирощувати коноплю у нас будуть, але ліків важкі хворі за доступними цінами можуть так і не побачити. А ось нелегальний ринок наркотиків та поширення наркоманії в Україні можна буде отримати у короткій перспективі. Але Яніна Соколова та «патріоти» роблять вигляд, що мова йде про ліки для пацієнтів, а не про промислове вирощування гібридів коноплі. Тобто Сколова лукавить і не лише лукавить, а вчергове доводить, що носії національної ідеї готові беззастережно брехати навіть без потреби і навіть використовуючи власну смертельну хворобу.