Президент Джо Байден сформулював контури прагматичної політики щодо Росії. На відміну від президента Дональда Трампа, який чотири роки хвалив і залицявся до Путіна, Байден визначив свою російську політику частиною більш широкого глобального змагання між демократією та диктатурою, пообіцявши демократичне оновлення вдома та багатостороннє співробітництво за кордоном.

Це чудовий початок. Але перший справжній тест на здатність Байдена втілити політичні прагнення на практиці відбулися в Женеві, де він зустрівся з Путіним. Байден поставив дві мети – вивчити можливі напрямки співпраці з Путіним і частково відмовити його від здійснення руйнівних дій за кордоном – будь то взлом американських серверів або втручання у справи сусідніх з Росією країн. Байден може досягти успіху з першою метою, але навряд чи вдасться досягти другої. Тому він повинен продовжувати свої зусилля щодо участі у політиці стримування – незалежно від того, як складуться справи після Женеви.

МЕЖІ СПІВПРАЦІ

Незважаючи на те, що американсько-російські відносини останнім часом розвиваються у від’ємному напрямку, співпраця все ще є. Однією із сфер, яка повинна бути в центрі порядку денного в Женеві, є контроль над озброєннями. У лютому Байден і Путін вже домовились про продовження дії нового договору СНВ, починаючи п'ятирічний зворотний відлік, щоб досягти угоди, яку досягти буде набагато складніше, оскільки Сполучені Штати хочуть нових обмежень на нестратегічні машини доставки ядерної зброї, а Росія хоче обмеження протиракетної оборони. Байден і Путін також повинні розглянути можливість початку паралельних дискусій нових «правил» щодо кіберзброї та космічної зброї.

Поліпшення ліній зв'язку між Москвою та Вашингтоном – ще одне потенційне безпрограшне питання. Посол Росії в США зараз працює з Москви, а посол США в Росії – з Вашингтона. Як результат, більшість дипломатичних обмінів відбувається через заяви до преси, а не за закритими дверима. Щоб зменшити ризик того, що неправильне спілкування або неправильне сприйняття призведе до конфлікту, Байден і Путін домовилися відновити зв'язок на високому рівні між своїми урядами, або через канал між Білим домом та Кремлем, або між Державним департаментом та МЗС Росії. Військові переговори і навіть зустрічі між розвідниками можуть доповнити цей більш політичний канал. А на рівні звичайних громадян, домовилися полегшити подорожі шляхом нормалізації дипломатичного представництва в обох країнах. Менше шансів на успіх має співпраця з багатосторонніх питань, таких як запобігання розробці ядерної зброї Іраном та підтримка надходження гуманітарної допомоги до Сирії.

Але навіть прогрес у цих обмежених сферах не призведе до стабільних або передбачуваних відносин. Також США не варто прагнути повністю нормалізувати відносини з режимом, який окупує грузинську та українську території; здійснює кібератаки на уряд США та мережі приватного сектору; підтримує диктаторів у Білорусі, Сирії та Венесуелі; та арештовує і придушує внутрішню опозицію. Байден запропонував можливість співпраці з Росією, прекрасно знаючи, що Путін навряд чи вибере цей шлях. Путін політично виграє від того, що США є ворогом, і він провокує Вашингтон та його союзників, намагаючись зміцнити імідж Росії як великої держави. Незалежно від того, чи є Путін відкритим для обмеженої співпраці, адміністрація Байдена повинна прагнути стримувати Кремль, одночасно безпосередньо залучаючи російське суспільство.

НЕОБХІДНІСТЬ СТРИМУВАННЯ

Будь-який план стримування Росії повинен починатися зі стратегії стримування войовничої поведінки Путіна. НАТО залишається найважливішим багатостороннім форумом для цього, і виступ Байдена на саміті альянсу в Брюсселі ознаменував собою значне покращення в порівнянні з епохою Трампа. Але просто виступити недостатньо. Як він почав робити це в Брюсселі, Байден також повинен просити окремих членів, щоб вони витрачали більше на оборону та підтримку в натуральній формі спільних можливостей альянсу - особливо транспорту, кібероборони та обміну розвідданими. Байдену також потрібно переконати НАТО укріпити свою військово-морську силу в європейських морях, розширити свою присутність на східних і південно-східних краях альянсу та допомогти Грузії та Україні в їх оборонних можливостях. Комюніке НАТО, опубліковане главами держав та урядів, які брали участь у зустрічі, стало бажаним покращенням за роки Трампа, але воно все ще було амбіційним, а не оперативним.

Путін модернізував звичайні сили на кордонах НАТО; НАТО також має це зробити. Байден та його колеги пообіцяли доручити керівництву НАТО переписати Стратегічну концепцію альянсу, що існувала десятиліттями – «дорожню карту» альянсу для колективної оборони – з урахуванням зростання Китаю, кіберзагроз та відродження Росії. Але вони повинні бути обережними, щоб не відволікати увагу від основної місії НАТО; Росія, а не Китай, залишається головною загрозою безпеці для європейських членів НАТО.

Поза межами НАТО зусилля адміністрації Байдена щодо стримування Росії слід узгоджувати з її зусиллями протистояти Китаю. Байден справедливо бачить необхідність демократичного та економічного оновлення вдома, щоб конкурувати з Китаєм за кордоном. Те саме потрібно для стримування Росії. І Пекін, і Москва просувають історію про занепад Америки. Зміцнення американської демократії, в тому числі шляхом захисту виборчих прав, є найкращим способом протистояти дезінформації.

Відновлення участі США в багатосторонніх установах також сприяло б просуванню інтересів Вашингтона щодо Китаю та Росії. Байден повинен співпрацювати з іншими демократичними урядами, щоб зменшити вплив, який мають дві країни в міжнародних інституціях, особливо щодо норм свободи Інтернету, авіаперевезень, співпраці поліції, торгівлі та інвестицій. Посилена участь у цих багатосторонніх форумах, а не ігнорування чи вихід з них, як це зробив Трамп, є найкращим способом запобігти автократичним членам їх розмивання зсередини.

Але Росія все одно представлятиме кіберзагрозу для США та інших демократій. Тому Байден повинен розробити комплексну стратегію для запобігання кібератакам, дезінформації та іншим кампаніям впливу. Щоб підвищити вартість майбутніх кібератак, адміністрація Байдена повинна співпрацювати з союзниками з метою виявлення та звинувачення кіберзлочинців (щоб їх імена могли бути внесені до Червоних списків повідомлень Інтерполу, надаючи можливість третім країнам їх затримувати) та криміналізувати виплати викупу. Це також повинно забезпечити обіцянку Байдена боротися з міжнародною корупцією та клептократією: більша прозорість російських фінансових операцій на Заході зменшить російський вплив у демократичних суспільствах та викриє лицемірну поведінку Кремля.

ПОЗИТИВНИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Популярные статьи сейчас

В Украине изменились правила наследования: детали нововведений

НБУ может отказаться от доллара как основной курсовой валюты

В Госдепе прокомментировали атаки Украины на российские НПЗ

Заявление Лукашенко о нападающих на "Крокус Сити" подрывает кремлевский нарратив - ISW

Показать еще

Сформулювавши свою російську політику як частину більш широкого ідеологічного змагання між демократією та диктатурою, Байден фактично повідомив, проти чого є його порядок денний: злісна самодержавна поведінка, корупція та кіберзло.

Чіткою відповіддю має стати зміцнення демократії та економічного розвитку. В Україні це означатиме посилення українського суверенітету, безпеки та демократії в умовах постійної російської окупації та агресії. Байден міг би запропонувати взяти безпосередню участь у так званому нормандському процесі – поряд з Україною, Росією, Францією та Німеччиною – якому доручено закінчити війну на сході України. В якості альтернативи він міг запропонувати новий формат, вільний від вад Мінських угод 2014 та 2015 років, які досі не змогли зупинити бойові дії або відновити територіальну цілісність України. Байден також повинен підтвердити підтримку США українського возз'єднання, включаючи Крим, проте малоймовірно, що це відбудеться найближчим часом.

Ще важливіше, що Байден повинен продовжувати паралельну ініціативу, яка не вимагає російської співпраці: зміцнення демократії, розвитку та верховенства закону у вільній частині України, щоб ті, хто мешкає в окупованих регіонах, з часом могли піднятися і вимагати об'єднання, просто як це зробили східні німці в 1989 році. Байден повинен співпрацювати з європейськими партнерами, щоб сформувати комісію з експертів, яка вимагатиме та сприятиме ринковій, демократичній, судовій, державній адміністрації та військовим реформам. Комісія повинна зосередитись, зокрема, на зменшенні корупції та підвищенні прозорості, щоб обмежити політичний вплив олігархів та російських довірених осіб. Байден також може призначити нового посла з особливим досвідом з питань демократії та розвитку або спеціального посланника в Україні з мандатом на підтримку демократичного розвитку в регіоні. Додаткова військова допомога також повинна бути частиною цього рівняння, особливо мобільні радари та військові засоби.

Обрання Байдена породило нову надію серед тих, хто підтримує демократію не лише в Україні, але й в інших регіонах, зокрема у Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові та самій Росії. Байден повинен підтримати цих нових натхненних демократів. Путін вже допомагає їхнім опонентам у Європі та за її межами. Він прагнув встановити тісні зв'язки з Віктором Орбаном в Угорщині, Маттео Сальвіні в Італії, Марін Ле Пен у Франції, Трампом та правою партією США. Путін роздає пропагандистам, таким як RT і радіо Sputnik, щедру винагороду за їх брехню. Він надає фінансову допомогу диктаторам Білорусі та Венесуели. І бере участь у військові дії в Грузії, Сирії та Україні.

Байден повинен надати противагу просуванню Путіним самодержавства. Йому слід продовжувати публічно виступати на підтримку всіх, хто бореться за демократію в усьому регіоні – від Олексія Навального в Росії до Світлани Тихановської в Білорусі до сотень менш відомих політичних в'язнів обох країн. Його адміністрація також повинна полегшити навчання студентів з Росії та інших країн регіону в США; для імміграції висококваліфікованих робітників до США; і за потреби політичних лідерів для пошуку притулку.

Більш широко, Байден повинен використати запланований саміт демократії, щоб запустити нову міжнародну установу для підтримки демократичних лідерів та ідей у ​​всьому світі. У 1982 році президент США Рональд Рейган запропонував створити Національний фонд демократії, який надавав допомогу профспілкам, політичним партіям, бізнес-асоціаціям, організаціям громадянського суспільства та ЗМІ по всьому світу. Беручи цю ідею та оновлюючи її до цифрової ери, Байден міг би знайти нову платформу для зв’язку неурядових організацій, молодіжних груп, профспілок, політичних рухів та незалежних засобів масової інформації в нових демократіях чи автократіях та пов’язати їх з організаціями, тренерами, спеціалістами, тощо. Такий ринок громадянського суспільства, який називається Міжнародною платформою за свободу, міг би запропонувати онлайнові навчальні програми, багатомовну бібліотеку основних творів про демократію та верховенство права, ресурси кібербезпеки, зашифровані комунікації, юридичні послуги та децентралізований механізм збору грошових коштів.

Нарешті, Байден повинен реструктурувати урядові ЗМІ США, щоб краще протистояти російській пропаганді. Йому слід ліквідувати нинішню централізовану бюрократію для всіх урядових ЗМІ США, Агентства США з глобальних ЗМІ та перетворити свої орієнтовані на звітність організації – Радіо Свобода Європи / Радіо Свобода, Радіо Вільна Азія, Близькосхідні мовні мережі – в автономні інформаційні організації. USAGM став небезпечно політизованим під час епохи Трампа, підкреслюючи необхідність посилення брандмауера між урядом США та незалежною звітністю, яку він фінансує. «Голос Америки» в Латинській Америці та Африці також повинен стати незалежними організаціями, і їм слід припинити спроби виконувати подвійний мандат журналістики та просування США. Решта VOA та відділи державної дипломатії Державного департаменту повинні бути включені в нову державну установу, схожу за структурою та повноваженнями з Агентством США з міжнародного розвитку, і пояснювати американську політику, культуру та цінності та координувати діяльність уряду США. стратегії боротьби з психологічною війною супротивників. Як і адміністратор USAID, керівник цього нового відомства повинен звітувати перед державним секретарем, але зберігати оперативну автономію.

ПІСЛЯ ЖЕНЕВИ

Байден має перевірити, чи може Путін підтримувати більш стабільні та передбачувані відносини зі США. Якщо натомість російський президент вирішить продовжувати вторгнення в країни, проводячи хакерські та дезінформаційні кампанії та заарештовуючи невинних росіян та американців, стане зрозуміло, що він, а не Байден, відповідає за конфронтацію зі США. Байден також має рацію, намагаючись співпрацювати з Кремлем щодо обмеженого порядку денного, що представляє взаємний інтерес, зокрема щодо контролю над озброєннями. Навіть під час напружених моментів холодної війни президенти США бачили мудрість у співпраці з радянськими колегами для зменшення ризику ядерної війни.

У той же час адміністрація Байдена повинна швидко розробити інші виміри своєї стратегії стримування та стримування войовничої поведінки Путіна, одночасно підтримуючи демократичні сили в Росії, Європі та в усьому світі. Іншими словами, після Женеви починається важка робота.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Предлагаем вашему вниманию просмотреть беседу Юрия Романенко и Александра Чалого о позициях Украины в контексте изменения отношения США и России.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook