В чому полягає український національний інтерес? Більшість громадян України переконанні в тому, що найкраще можна захистити інтереси нашої країни вступивши до НАТО та ЄС.

Нажаль, українці не бажають визнавати того, що Україна зараз нагадує “віслюка”, якому геополітичні гравці показують “морквину”, розповідаючи про євроінтеграцію, стандарти НАТО, боротьбу з корупцією, задля використання нашої країни в їхній геополітичній грі. Надії ж українців на те, що за рахунок допомоги США та ЄС Україна стане успішною країною - є абсолютно безпідставними, бо після розпаду Радянського Союзу зникла комуністична загроза для колективного Заходу. Саме заради стримування СРСР США надавали широку військову та економічну допомогу країнам, які могли потрапити у сферу радянського впливу. Після завершення ідеологічної боротьби між комунізмом і капіталізмом у західних еліт зник стимул надавати масштабну економічну допомогу країнам, які знаходяться на периферії їхніх інтересів.

Якщо для ЄС Україна потрібна, як сировинний придаток і постачальник робочої сили, то для американської еліти наша країна є інструментом по збільшенню впливу США в Європі. Фактично, Україна була перетворена колективним Заходом на “геополітичний бліндаж”, який знаходиться в “сірій зоні” між НАТО і Росією.

Україна, яка знаходиться на геополітичній осі євразійського континенту, може успішно розвиватись лише за рахунок самостійної багатовекторної зовнішньої політики. Сьогоднішня одновекторність зовнішньої політики призвела лише до послаблення України та конфлікту з Росією, який може тривати десятиліттями. Нажаль, українці в своїй переважній більшості не розуміють, що без нормалізації відносин з Росією не буде ані безпеки, ані достатку в Україні.

Російська еліта ніколи не погодиться зі вступом України до НАТО, бо від Харкова до Москви лише 743 кілометрів. В Кремлі вважають, що наближення НАТО до російських кордонів загрожує національній безпеці Росії. Кремлівські ідеологи абсолютно переконанні в тому, що якби Мексика намагалась вступити до ОДКБ, то США діяли так само як і Росія, борючись за свою сферу впливу.

Представники української еліти, нарешті, повинні усвідомити, що заради припинення російсько – українського збройного конфлікту, Україна повинна відмовитись від вступу до НАТО. Таке рішення української еліти відповідало б національним інтересам і пішло на користь національній безпеці України.

Для того щоб Україна досягла значних економічних успіхів, вона повинна стати мостом між Заходом і Сходом, використовуючи на повну свій транзитний потенціал. Але це можливо лише коли Україна буде мати позаблоковий статус, який дозволить їй вести власну геополітичну гру.

Офіційні представники ЄС і НАТО неодноразово прямо казали українським політикам і дипломатам, що Україні не світить членство ані в ЄС, ані в НАТО в найближчі 20 років. Тому виникає закономірне запитання до наших західних партнерів, а як Україні розвиватись і захищати себе ці 20 років? Коли на її території відбувається війна двох супердержав, яку вони ведуть нашими руками.

Дуже показовими для України є події в Грузії 2008 року, коли під час спільної прес – конференції держсекретар США Кондоліза Райс сказала тодішньому президенту Михайло Саакашвілі: “Ми завжди боремося за наших друзів”. Але вже в серпні Грузія залишилась сам на сам з Росією. Активний прихильник вступу Грузії і України до НАТО, відомий дипломат і політичний аналітик Рональд Асмус в своїй книзі “Маленька війна, яка потрясла світ. Грузія, Росія і майбутнє Заходу”написав про нараду у Білому домі, на якій було прийнято рішення, що США не будуть воювати з Російською Федерацією із – за Грузії. Тому українцям варто зробити висновок з подій 2008 року в Грузії, зрозумівши, нарешті, що ніхто на Заході не збирається воювати за Україну, бо як полюбляють казати американці: “Проблеми індіанців шерифа не хвилюють”.

Важливо також пам’ятати про те, що у 2017 році в конгрес США був внесений законопроект про надання статусу MNNA – основного союзника поза НАТО – Грузії, Молдові та Україні, але дотепер він так і не був імплементований. Що і не дивно, бо Україна, Грузія та Молдова знаходяться на периферії національного інтересу США.

Тільки нейтральний статус може забезпечити стабільність так необхідну Україні. Маючи кордон з Росією на 1974 кілометрів суходолом та 321 кілометр морем, Україна прирікає себе вступаючи в той чи інший військовий союз на те, що межа умовного фронту завжди буде проходити по території нашої країни. Наслідком членства в НАТО для України буде конфлікт з ядерною Росією. Вступ же України до військового союзу з Російською Федерацією призведе до протистояння зі США.

Тож активний нейтралітет відповідає національним інтересам України, яка зараз, нажаль, є “розмінною монетою” для геополітичних гравців.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram.

Популярные статьи сейчас

Поляки могут столкнуться с серьезной проблемой из-за мобилизации в Украине: в чем причина

Рютте предложил выкупить Patriot у стран, не желающих передавать их Украине

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

В Украине изменили график летних каникул: когда начнутся и сколько продлятся

Показать еще