Ми зараз часто чуємо про настання епохи нової, гібридної або іншої нормальності, реальності, при цьому переважна більшість аналітиків і експертів запевняє, що в 2020 році на фоні пандемії Сovid-19 і спровокованої нею коронакризи, процеси трансформації пришвидшились, а деякі взагалі набувають чудернацьких форм.

Не оминула нова нормальність і фінансові ринки, пам’ятаєте ф’ючерси на нафту WTI? Коли в понеділок, 20 квітня, на торгах Нью-Йоркської товарної біржі NYMEX вартість травневих ф'ючерсів на північноамериканську нафту WTI спочатку впала до $ 0 за барель, а потім її котирування пішли в мінус - вперше в історії. Нафта коштувала мінус $ 40 за барель, тобто продавці контрактів доплачували покупцям. Тоді обвал перевищив 300%. Але 2020-й подарував і інші цікаві феномени.

Я думаю багато хто чув про історію з ростом акцій GameStop. Компанія є представником традиційного ритейлу - продає консолі, диски з іграми і фільмами в off-line магазинах. По мірі того як ринок все більше йшов в онлайн, продажі у мережі постійно падали разом з котируваннями на її акції. З жовтня 2015 р. до осені 2020 р. GameStop втратила майже 90% ринкової вартості. І ось тут починається наша історія.

Для початку пояснення терміну short squeeze – це ситуація, при якій різкий зліт акцій, що викликаний виходом новин або іншими факторами, що різко відрізняються від очікувань трейдерів, змушує шортселлерів (трейдерів, що торгують на пониження) закривати короткі позиції і відкуповувати акції, щоб повернути їх брокеру для мінімізації своїх збитків. Це провокує ще більший ріст котирувань. Тобто зафіксуємо для себе – шортскіз є форсмажорною обставиною на ринку, але не є унікальною, такі ситуації час від часу трапляються.

Все почалося в кінці листопада, коли один з користувачів онлайн-сервісу Reddit в групі r/wallstreetbets, яка була створена для обговорення інвестицій, висловив невдоволення хедж-фондом Melvin Capital, який відкривав короткі позиції по акціях GameStop. Тут варто зауважити, що хедж-фонди полюбляють шортити такі компанії, оскільки фінансові показники з кварталу в квартал падають, а відповідно падає і вартість акцій, тому можна досить спокійно заходити в коротку позицію, балансуючи ризики по інших інструментах. Але цього разу щось пішло не так))) Вищезгаданий допис отримав підтримку від інших користувачів, до речі на сабреддіт r/wallstreetbets підписано 4,2 млн осіб - і це лише один з безлічі інших форумів на тему фондового ринку на Reddit.

А далі все пішло/поїхало, хтось з користувачів кинув клич «покарати жадібних бумерів» (мається на увазі хеджфонди), потім з’явилась ідея створити шортсквіз по даній акції і таким чином завдати збитків фондам. Цю історію вчасно підхопив доволі відомий відеоблогер YouTube Кіт Патрік Гілл – фінансовий консультант, який постить блоги на тему інвестицій, він повідомив, що акції компанії сильно недооцінені і підтримав цей рух. В результаті сталось те в що ніхто не вірив – ком’юніті інтернет-хом’ячків, розмістивши десятки тисяч заявок на купівлю акцій GameStop дійсно створило шортсквіз – стрімкий ріст котирувань змусив хедж-фонди закривати шорти і відкупляти акції, що тільки посилило ріст.

Така форма соціального і фінансового бунту, не в останню чергу стала можлива завдяки всіляким видам підтримки домогосподарств з боку уряду США в рамках програм стимулювання роздрібних продажів. Але значну частину того потоку ліквідності, що уряд надав, домогосподарства використали для торгівлі на фінансових ринках, шалено нарощуючи обсяги торгів. Саме завдяки цій тенденції отримав мега-популярність он-лайн брокер Robinhood, який надав доступ до торгів дрібним інвесторам. На початок осені кількість клієнтів даної платформи для торгівлі перевищувала 13 млн і саме через цього брокера купувались акції GameStop.

Але повернемось до нашої історії. Вартість акцій компанії з 16 $/шт. в листопаді 2020-го виросли до 325 $/шт на закритті торгів в цю п’ятницю 29 січня. При цьому в четвер локальний хай досяг рівня 481,99 $/шт.

Графік акцій GameStop, синім овалом виділено дні з аномальним ростом обсягів торгів.

За 5 останніх днів було проторговано обсяг в понад 10 середньозважених капіталізацій GameStop (ринкова вартість компанії на зараз перевищує $ 41 млрд) - це абсолютний рекорд за всі часи для акцій, капіталізація яких вище $ 5 млрд. Для прикладу, найліквідніша акція в США - Tesla - проторговується за 5 днів лише на 10-15% від своєї капіталізації, Apple - 3-5%, а Google і Microsoft на 2-4%.

Через історію з шортсквізом акцій GameStop, сукупні збитки хедж-фондів досягають, як мінімум, $ 10 млрд. Найбільше постраждали Citron, Melvin Capital Management, Maplelane Capital, D1 Capital Partners, Candlestick Capital Management. Хедж-фонд Melvin Capital отримав термінове фінансування в розмірі $ 3 млрд для утримання своєї короткої позиції по GameStop. Хедж фонд Maplelane з початку 2021 року зазнав збитків на рівні 45% від своїх активів. А через раптовий інтерес користувачів Reddit до скуповування акцій GameStop, сам Robinhood зіткнувся з браком коштів. Брокеру довелося залучити $ 500-600 млн від шести банків для розрахунків з клієнтами. Крім того, компанія отримає екстрене фінансування в розмірі $ 1 млрд від інших інвесторів.

До речі, акції GameStop не єдина ціль, в фокус Reddit спільноти потрапили також акції AMC, Nokia, Naked Brand, BlackBerry, Bed Bath & Beyond, Express і Koss по яких все той же брокер Robinhood 28 січня був змушений припинити покупки через аномальний ріст обсягів контрактів.

Популярные статьи сейчас

Вместо доллара: Нацбанк рассматривает вариант привязки гривны к евро

"Война для бедных": в Раде не поддержали бронирование по зарплате и уплате налогов

В Украине изменились правила наследования: детали нововведений

В Китае отреагировали на заявление Путина о готовности России к ядерной войне

Показать еще

Що буде далі зрозуміло, користувачі не зможуть перевернути фінансові ринки. Після того, як ці бульбашки точково понадувають і паливо у вигляді нових, скажімо так «інвесторів з Reddit», які готові відкуповувати нові максимуми, скінчиться, ось після цього вартість переоцінених акцій обвалиться до своїх звичних значень. На цьому падінні, по статистиці 92% тих хто брав участь в розгоні втратять свої кошти.

Але створюється дуже важливий прецедент. Ком’юніті інтернет-хом’ячків, організоване через соціальну мережу і з допомогою сучасних інструментів доступу до фінансових ринків змогло створити форс-мажорну ситуацію (шортсквіз) і перемолоти інстутиціональних інвесторів, які мають в управлінні десятки й сотні мільярдів доларів США. Про всю серйозність ситуації говорить те що Джейн Псакі прес-секретар Білого дому 27 січня повідомила, що міністр фінансів Джанет Єллен і інші члени адміністрації Байдена уважно стежать за величезними рухами коштів в акціях GameStop і деяких інших, а прокурор Нью-Йорка почав розслідування цієї ситуації.

P.S. що цікаво, Кіта Гілла називають одним з вигодонабувачів цієї ситуації. Говорять, що він заробив на акціях GameStop $ 40 млн. Він пояснює свої дії тим, що щиро вірить в зростання GameStop. Надихнувшись його прикладом, за ним послідували тисячі приватних фоловерів, які почали копіювати його публічні позиції.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram