Наслідки проведення обов'язкового ЗНО з математики в 2021 році для випускників шкіл, які через КОВІД-19 не змогли опанувати знання, будуть фатальними для всієї країни.

Міністру освіти і науки України

п. Шкарлет С.М.

гр. Райлі Івана Володимировича,

( контакти заявника ).

Копія - редакції інформаційно-

аналітичного порталу "Хвиля",

4 січня 2021 р.

Шановний Сергію Миколайовичу,

26 квітня 2019 року пані Лілія Гриневич, колишній Міністр освіти і науки, під час години уряду у Верховній Раді України розповіла про плани МОН з 2021-го року запровадити обов’язкову ДПА з математики у формі ЗНО.

Таке рішення пані Гриневич пояснила глибинними філософськими міркуваннями на кшталт "...математика відіграє особливе значення у когнітивному розвитку дітей, тому її вивчення є надзвичайно важливим" , "«Базові навички з математики необхідні кожній людині – вона розвиває логічне та абстрактне мислення" (оригінал див. тут).

Продовжуючи геніальну думку пані Гриневич, треба також визнати, що малювання розвиває окомір, а спів - легені ( погодьтесь, це надзвичайно важливо під час пандемії). То чому б не ввести обов'язкове ЗНО з малювання та співів?

Популярные статьи сейчас

ВСУ отступают за третью линию обороны: Кирби указал на сложную ситуацию на Донбассе

10800 гривен на человека: в Украине открывается прием заявок на новую денежную помощь

Украинцам придется платить за каждый метр: Минюст передаст все данные налоговой

В Китае отреагировали на заявление Путина о готовности России к ядерной войне

Показать еще

Далі більше. 25 грудня 2019 року портал ОСВІТА. UA опублікував інтерв'ю Укрінформу наступниці п. Гриневич, Міністра освіти і науки пані Ганни Новосад під назвою "Обов'язкове ЗНО з математики - реакція на проблему". В якому, зокрема, йдеться, про те, що за результатами міжнародного дослідження PISA, українські школярі показали геть низький рівень знань з математики, і тому обов'язкове ЗНО з математики повинно вирішити цю проблему (оригінал див. тут).

Нажаль, як це часто-густо відбувалося і відбувається в Україні, наші вітчизняні горе-фахівці кидаються впроваджувати закордонні тести, не намагаючись перед тим всебічно вивчити як, коли, для чого і для кого вони створені, а також досвід їх застосування у світі. Складається враження, ніби саме закордонне походження є знаком якості тих чи інших освітніх продуктів. А це не завжди так.

Програма оцінювання якості освіти учнів PISA неодноразово зазнавала критики від вчених і педагогів світу. Зокрема, ще в 2014 році британське видання "The Guardian" опублікувало відкритого листа від 85 вчених та педагогів США, Великобританії, Австралії та Нової Зеландії Директору Міжнародної програми оцінювання студентів Організації економічного співробітництва та розвитку пану Андреасу Шляйхеру під красномовною назвою "ОЕСР та тести Pisa спотворюють світову освіту" .

Але справа навіть не в тестах PISA. Можливо, українські школярі насправді погано знають математику. Проте, яким чином обов'язкове ЗНО повинно виправити цю проблему? Вибачте, але в рішенні МОН відсутнє саме те логічне мислення, про важливість розвитку якого піклувалася пані Гриневич. Адже є бажання змінити результат, не змінюючи процес. Без комплексного реформування організації освіти, змін у викладанні, починаючи від початкової школи, без нових методик, нових кадрів - недоліки не подолати. На все це потрібні ресурси і час. Бажаєте досвід іноземців? Будь-ласка, вивчайте, приміром, фінську школу. Або впроваджуйте чудову методику викладання математики Віктора Шаталова.

Замість цього Ваші попередники вирішили закрити питання "по-стаханівські". За 2 роки. Банально переклавши проблему на учнів та батьків. Там, де потрібен лікар, МОН України призначило ката.

Я щиро співчуваю з приводу того, яке "господарство" Ви отримали у спадок. Фактично, зараз Ви особисто маєте впроваджувати і відповідати за рішення, якого не приймали. Але головне полягає в тому, що ані пані Гриневич, ані пані Новосад у 2019 році і гадки не мали, що пандемія докорінно змінить навчальні плани. Не буде перебільшенням сказати, що КОВІД-19 майже зруйнував навчальний процес. Через вимушені канікули, через необхідність термінового переходу на дистанційну освіту, обмежену і недосконалу, українські учні не отримали і найближчим часом не отримають той рівень знань, який є номінальним для проведення ЗНО. Це сталося не з Вашої вини і не з вини вчителів. Але це сталося. Тому справа навіть не в логіці, а в елементарній порядності: той, хто не дає, не має права вимагати.

Наслідки проведення обов'язкового ЗНО з математики в 2021 році для випускників шкіл, які через КОВІД-19 не змогли опанувати знання, будуть фатальними для всієї країни. Діти, які захоплюються біологією, хімією, географією, історією та іншими науками, саме через тести з математики не зможуть поступити до українських вузів і вимушені будуть здобувати освіту закордоном, зокрема у Польщі. Таким чином, українські ВУЗи втратять здібних абітурієнтів, а країна - громадян.

З огляду на вищевикладене, я прошу Вас особисто як очильника Міністерства освіти і науки України відмінити невмотивоване нововведення попередників - обов'язкове ЗНО з математики у 2021 році.

Зміняться часи, поліпшаться умови - буде можливість повернутися до інших вимог. Наразі українським випускникам достатньо хвилювань щодо ЗНО з профільних предметів.

Я прошу Вас як батько і вимушений представник десятків тисяч українських батьків: будь-ласка, не робіть наше життя і життя наших дітей ще мізернішим.

З повагою і надією на розуміння, Іван Райлі, батько школярів.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, на страницу Хвилі в Instagram